11 Tips till dig som jobbar hemifrån

Jag jobbar en hel del hemifrån. Jag älskar friheten och för mig så betyder det allt att kunna styra upp mitt arbete precis som jag vill. Men det finns ju en liten fälla som jag tror att du känner igen om du också jobbar eller studerar från soffan. Fällan kallas för o-koncentration.

Hur gör man egentligen för få en effektiv arbetsdag när man jobbar under frihet?


Jag tänker dela med mig av 11 tips som jag har tänkt att börja utnyttja under mina arbetsdagar!

1. Gör ett schema
Vi alla behöver struktur för att vi ska fungera så bra som möjligt. Ett smart tips är att följa ett standard-schema där du planerar in vilken tid du ska gå upp, när du ska äta lunch eller när det är dags att sluta jobbdagen. Annars är det lätt att inte komma igång med arbetet, att bli sugen på att äta saker eller att man jobbar för länge. Schemat innehåller inte vilka varje dags individuella uppgifter är - det tar vi på punkt två!

2. Gör en lista
Jag glömmer väldigt lätt bort vad som behövs göras - min hjärna är kaos just nu, så då är det viktigt att man startar sin arbetsdag med att skriva ner vad man vill få gjort under dagen. Det är perfekt att sätta sig med papper och penna under frukosten och fundera över vad prio ett är!

3. Skippa myskläderna och klä dig för jobb
Jag brukar bo i myskläder hemma, men jag tror att det kanske gör mig lite för chill för att ta min dag på allvar. Även om min arbetsplats är i mitt vardagsrum så utför jag ett viktigt jobb - och någonstans så tror jag att man blir effektivare om man har på sig riktiga kläder!
Det här tipset kommer inte jag att följa benhårt - men jag tror att det kan vara ett bra tips om man vill utföra ett effektivare arbete.

4. Slarva inte med maten
Att få i sig mat är A och O för att man ska orka jobba en hel dag. Jag tror att vi är många som känner oss inspirationslösa när vi öppnar kylskåpet och vet att vi ska äta ensamma. Jag kan hoppa över alla mål på en dag om jag inte vet vad jag ska äta - så här gäller det att planera.
Se till att följa en matsedel eller varför inte ha lite extra matlådor i kylskåpet så slipper du ens fundera!

5. Drick vatten
Det kanske känns som ett konstigt "jobba-hemifrån-tips" men visst vill vi undvika sötsug, eftermiddagsdipp och huvudvärk?
Jag gjorde iordning en kanna med mojito-vatten (vatten med mynta och lime) och nu ska jag se till att njuta ordentligt av ett glas kallt vatten mellan varven.

6. Planera in pauser
Om du är som jag och behöver lite stimulans under dagen - ha då schemalagda pauser och ställ alarmet på mobilen. Det är så lätt att man tittar på klockan eller att man råkar börja pyssla med något annat för att man blir rastlös - har du inplanerade pauser så är det lättare att lägga band på sig själv.

7. Nätverka med andra
Är det bara jag som känner en saknad av att bolla saker med andra eller suktar efter lite sällskap då och då?
Se till att bygga ett litet nätverksteam som peppar och inspirerar varandra under dagarna hemma. Man kan skapa en facebookgrupp där man skickar meddelanden, bilder och frågor eller ha telefonmöten där man delar tips eller pepp med varandra!

8. Byt miljö
Jobba hemifrån i all ära - men försök att byta miljö ibland. Det är lätt att tappa inspirationen om du vistas i samma miljö varje dag.
Jag gillar att jobba på espressohouse någon gång ibland. Då unnar jag mig scones och chailatte under tiden som jag svarar på mail eller lägger upp produkter i min webshop!
Helst av allt skulle jag vilja starta varje måndagsmorgon med att jobba från ett café - jag tror att det kan ge liv och inspiration att kicka igång arbetsveckan med!

9. Arbete vs hembiträde
Jag tror att vi alla någon gång har tagits förgivet av den vi bor ihop med för att vi ändå vistas i hemmet - men var noga med att upplysa både partner, vänner och grannar om att du faktiskt jobbar, även om du befinner dig hemma.
Även om man har ett flexibelt jobb så kan man inte ta hand om hemmet eller spendera dagarna med vänner bara för att man är hemma. Det är helt okej att säga ifrån! Och det är helt okej att hemmet ser lika kaotiskt ut från att du vaknar tills att klockan slår 17.

10. Peppa med poddar
Lyssna på peppande företagspoddar under löprundan eller morgonpromenaden - du kommer att känna hur energin sprider sig i hela dig och bli taggad på att utvecklas inom ditt jobb.

11. Var inte för hård mot dig själv
Om du trots allt inte lyckas att vara effektiv alla dagar, så var inte för hård mot dig själv. Sätt upp nya mål och ta nya tag - tro på dig själv!

Kjell

Himla bra tips 😍 Precis vad jag behöver i min planering inför hösten!

Svar: Yaaaass!! 👏🏻😊👌🏻
Mathilda Björklund

Annika

Så många kloka små råd. Jag jobbar också hemifrån, och har med åren blivit duktig på de flesta av dina tips, men några behöver jag absolut bättra på. Tack för din lilla tankeställare. Kram.

Svar: Det är samma sak här! Jag behöver också bättra mig på många av dom.. 😊 kram
Mathilda Björklund